Kinderdiëtiste Corinne van Acht legt uit: 7x feiten en fabels over melk

Melk zit boordevol eiwitten, vitaminen en mineralen, dat is een waarheid als een koe. Maar vanaf wanneer mag een baby 'gewone' melk drinken? En past melk in een gezond dieet voor kinderen? Hier 7 interessante feiten en fabels over ‘de witte motor’ op een rij. Mét uitleg van kinderdiëtist Corinne van Acht.

Feit: de eerste koemelk ná de eerste verjaardag

Alles begint met melk. De eerste acht maanden is moedermelk, flesvoeding of opvolgmelk de belangrijkste voedingsbron voor je kind. Hierin zit precies de juiste hoeveelheid voedingsstoffen en ijzer die je kind nodig heeft. Gewone melk geef je als je kind één jaar is. Zijn nieren zijn dan in staat om de eiwitten in koemelk te verwerken.

Feit: melk past in een gezond dieet

Melk is een belangrijke bron van eiwit, calcium en vitamine B2 en B12 en past daarmee in een gezond dieet volgens het Voedingscentrum. Dit zijn namelijk bouwstoffen die je kind hard nodig heeft om te groeien. Kinderen tot vier jaar hebben extra vitamine D in de vorm van druppels of tabletjes nodig om calcium goed te kunnen opnemen. Kies bij voorkeur halfvolle of magere melk.

Fabel: koemelk is geen must

Het Voedingscentrum raadt aan elke dag halfvolle of magere melk aan je kind te geven vanaf zijn eerste verjaardag. Halfvolle of magere melk is onderdeel van een gezond voedingspatroon en zo profiteert hij elke dag van al het goede van melk. Geef je je kind liever geen melkproducten, omdat hij bijvoorbeeld koemelkallergie heeft? Dan is het verstandig om je te laten adviseren door een deskundige, zoals een kinderdiëtist.

Fabel: van melk kun je nooit genoeg krijgen

Hoe lekker melk ook is, veel meer dan de aanbevolen hoeveelheid heeft je kind niet nodig. Melk vult behoorlijk en zet de nieren van je kind aan het werk om het eiwit te verwerken. Voor kinderen van één tot vier jaar is dat volgens het Voedingscentrum 300 ml halfvolle of magere melk(producten) per dag. Dat komt neer op ongeveer twee bekers. Zo heeft je kind nog voldoende trek om goed te eten tijdens de hoofdmaaltijden. Én profiteert hij optimaal van de voedingsstoffen in melk.

Feit: alle melkproducten tellen

Binnen de aanbevolen 300 ml melk tellen alle halfvolle en magere melkproducten.. Een schaaltje yoghurt vervangt dus een beker melk en hetzelfde geldt voor kwark. Het Voedingscentrum adviseert daarbij om voor de magere variant te gaan en zonder toegevoegde suiker. Een keer melk op een andere manier? Verwerk dan eens een beker melk in een smoothie met een portie vers fruit. Lekker én gezond! O ja, en de melk in een (volkoren) pannenkoek of zelfgemaakte tomatensoep telt ook mee.

Fabel: bedank voor yoghurtdrank

Af en toe een glas kan prima, zéker als je voor een variant zonder toegevoegde suiker gaat. Een heel goed fruitig alternatief voor melk is zelfgemaakte zuiveldrank van melk met een portie gepureerd fruit (bijvoorbeeld rood fruit zoals aardbeien, frambozen, blauwe bessen of bramen met een paar plakjes banaan). Hier zit geen (geraffineerde) toegevoegde suiker in en het zit vol gezonde voedingsstoffen, zoals eiwit en calcium.

Feit: ga voor een (half)vol glas

Een vol glas met halfvolle melk, welteverstaan. Voor volwassenen en kinderen raadt het Voedingscentrum halfvolle of magere melk aan.

Corinne van Acht – Kinderdiëtist

Corinne van Acht werkt sinds 1988 als diëtist, heeft zich een jaar lang ingezet voor Kids for Fit bij de GGD Gooi en Vechtstreek en runt sinds 2008 haar eigen diëtistenpraktijk Voedingsadviesbureau Food and Wellness in Bussum. Ze is onder andere als kinderdiëtist gekwalificeerd en begeleidt kinderen met overgewicht, ondergewicht, koemelkallergie, obstipatie, diarree, lactose-intolerantie, spuugproblemen, refluxklachten.

Gecreëerd in samenwerking met Ouders van Nu.

Meer weten over melk? Vind hier alle vragen en antwoorden.

De samensteller van deze promotiecampagne is als enige verantwoordelijk voor de inhoud ervan. De Europese Commissie en het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) aanvaarden geen aansprakelijkheid voor het gebruik dat kan worden gemaakt van de informatie die het campagnemateriaal bevat.