Vanaf wanneer mag je kind ‘gewone’ melk?

Borstvoeding of opvolgmelk

Borstvoeding of opvolgmelk blijft tot ongeveer acht maanden de belangrijkste bron van voedingstoffen voor je kind. Het bevat de juiste hoeveelheid voedingsstoffen en ijzer die je baby nodig heeft. ‘Gewone’ melk mag je pas geven vanaf één jaar, omdat het geen ijzer en te veel eiwitten bevat. Dat laatste kunnen de nieren van een jong kind nog niet aan. Hoewel de meeste kinderen de volle varianten natuurlijk het allerlekkerst vinden, kun je beter kiezen voor halfvolle of magere melk. Zo krijg je minder verzadigde vet binnen.

Hoeveel melk per dag?

Kinderen tussen de één tot negen jaar hebben per dag 300 ml halfvolle of magere melk of melkproducten nodig volgens het Voedingscentrum. Dit komt neer op twee kleine bekertjes melk en een schaaltje yoghurt. Meer hoef je niet te geven. Melk verzadigt namelijk behoorlijk. En als je te veel geeft, houdt je kind misschien te weinig eetlust over voor de hoofdmaaltijden. Terwijl hij daar ook de nodige voedingsstoffen uit moet halen.

Hoe zit het met yoghurt?

Een baby mag je vanaf tien maanden een schaaltje yoghurt geven, zolang je dit in kleine hoeveelheden geeft en het geen voeding vervangt. Wat je ook al eerder mag geven – ongeveer vanaf 8 maanden – is een zuivelproduct op brood. Kies dan wel voor zuivelspread in plaats van kaas of smeerkaas, dat is te zout.

Belangrijke vitamines en voedingsstoffen in melk

In melk en zuivelproducten (zoals karnemelk en yoghurt) zitten voedingsstoffen die je kind nodig heeft om te groeien. Zo levert melk eiwitten, calcium, vitamine B2, vitamine B12 en fosfor. Calcium is samen met vitamine D en fosfor nodig voor sterke tanden en botten, vitamine B2 voor de energievoorziening van het lichaam en vitamine B12 voor de aanmaak van rode bloedcellen. Deze rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in het bloed te vervoeren. Daarnaast zorgt vitamine B12 ook voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Vitamine D

Om ervoor te zorgen dat calcium uit melk goed wordt opgenomen, is vitamine D onmisbaar. Als je helemaal overgaat op gewone melk is het advies dan ook om je kind tot 4 jaar extra vitamine D te geven via druppels of tabletjes.

Koemelkallergie?

Als je kind koemelkallergie heeft, kan hij geen melk drinken. Volgens het Voedingscentrum heeft ongeveer 3% van de baby’s last van een koemelkallergie. Bij de helft van de kinderen verdwijnen deze klanten voor hun vierde verjaardag. Bij baby’s die borstvoeding krijgen komt koemelkallergie veel minder voor: ongeveer 0,5%.* Plantaardige alternatieven zoals amandel-, haver- rijstdrink, kun je beter ook niet aan je kind geven voordat hij één jaar is, omdat deze producten veel minder eiwitten, calcium en B-vitamines bevatten dan gewone melk.

Water en lichte thee

Naast twee bekers halfvolle of magere melk kun je je kind ook afwisselend water of lichte thee geven. Dit zijn goede dorstlessers. Bedenk wel dat er in water – in tegenstelling tot melk – geen voedingsstoffen zitten.

Tip: Pannenkoeken

Zodra je kind 'gewone' melk mag drinken, betekent dat ook dat je voor hem pannenkoeken kunt maken met gewone melk. Je hoeft hiervoor geen moedermelk of opvolgmelk meer te gebruiken. Dat geldt ook voor het maken van pap, smoothies en andere gerechten waar je melk voor gebruikt.

Gecreëerd in samenwerking met Ouders van Nu.

Meer weten over melk? Vind hier alle vragen en antwoorden

De samensteller van deze promotiecampagne is als enige verantwoordelijk voor de inhoud ervan. De Europese Commissie en het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) aanvaarden geen aansprakelijkheid voor het gebruik dat kan worden gemaakt van de informatie die het campagnemateriaal bevat.